Päätin luoda blogin koska olihan minun johonkin purettava tietyt kiukuttavat asiat paikallisista (amerikkalaisista) tavoista. :D

1. Matkavakuutus. Suomalainen matkavakuutukseni yliopistolleni ei käy, koska eihän se kata mielisairauksia, kroonisia jo-alkaneita sairauksia (joita minulla on hyvin paljon, ja tämä on ironiaa, toivottavasti) ja terveyden ylläpitoa ja kehittämistä. Ei, se ei kata vaan onhan minun hommattava paikallinen uber-kallis vakuutus jonka avulla pääsen ilmaiseksi psykologille varmaan joka ikinen viikko -jos kiinnostaisi (mikä taas on ironiaa).

2. Kirjojen osto. Täällä jokainen opiskelija ostaa kirjansa itse. Kirjastosta ei ole mitään apua. Jos kirjat ostaa uusina kirjakaupasta, lukuvuodessa helposti kuluu rahaa 1500 dollaria -niin, kirjat ovat myös naurettavan kalliita.
2b. Erään kurssin opettajanvaihdos tiesi myös käytettävän oppikirjan vaihdosta. Tittidii, minulla on nyt kaksi eri kirjaa samaisesta kurssista, pitäisi kai yrittää lähettää toinen kirja takaisin postina sinne mistä se tuli.

3. Filosofian (kolmannen vuoden) kurssi, joka arvioidaan "opettele ulkoa mitä muut filosofit ovat kirjoittaneet ETIIKASTA ja tule sitten multiple choice/short answer (mikä tuo nyt suomeks olikaan, oon unohtanu..) -kokeisiin". Ei, me emme täällä kannusta omaan ajatteluun tai laajempaan ymmärtämiseen, me haluamme teidän pänttäävän lause kerrallaan näitä monisteita ja kirjoja läpi, ja muistavan minä vuonna mitäkin. Tämä on filosofiaa! Kyllä amerikkalaiset filosofian kandit mahtavat olla fiksuja tyyppejä!
Okei, tää kurssi lienee pienoinen poikkeus, toivottavasti, mutta kun sisältö on kiinnostavaa, niin päätin arviointimenetelmästä huolimatta osallistua. (Ja okei, on täälläki yks essee kirjotettavaks kaiken muun ohella.)

4. Sisätilojen liiallinen ilmastointi. Pihalle on aina kiva päästä kun siellä on kuuma. Sisätiloissa joskus jopa jäätyy. Onneks oman huoneen ilmastointilaitetta voi säädellä.

5. Ruokakauppa. On aivan ihanaa marssia ruokakauppaan ja löytää sieltä about jalkapallon kokoisia sipuleita ja appelsiinin kokoisia tomaatteja (luumutomaatit ovat sitten ihan normaalin suomalaisen tomaatin kokoisia). Ei, ei mitään geenimanipulaatiota ei missään nimessä. Tulee ihan turvallinen olo kaupan muistakin tuotteista.
Raejuustoa ostin purkin, ja ensimmäinen lusikallinen tuli suusta ulos. Olen joko hyvin nirso, tai en sietänyt maun erilaisuutta, tai sitten se oli kammottavaa. Nautakarjan hoito USA:ssa on aika kuuluisaa, kuulemma vähän eri tasoa kuin Suomessa, omat mielikuvat ainakin on se, että lehmät on kasvatettu niin isoiksi että hyvä kun jalat kannattelevat niitä pystyssä, ja joka toinen tunti saavat lisää jotain hormoneja. En tiedä. Ehkä pitäis kokeilla ostaa luomuraejuustoa (no eihän semmosta ees löytyis tältä alueelta...) että tietäis mihin oma "paha" maku perustuu.
Itävaltalainen kaveri kyllä muuten söi raejuustoa innolla.

6. Pihalle ei saa mennä yksin pimeän tultua. Ei mielellään kaksistaankaan. Kampuksen ulkopuolelle ei yksin enää sanotaanko kuuden jälkeen. Vaarallista, paljon ryöstöjä, paljon köyhyyttä. Amerikkalaisten rikkaiden pitäisi maksaa vähän enemmän veroja.

Noin ylipäätään tuntuu opiskelun suhteen, että töitä saa tehdä enemmän mitä Skotlannissa. Paljon enemmän isoja kokeita, pienempiä testejä, kirjoitustehtäviä, pistokokeita, tuntiaktiivisuuden vaatimista, ryhmätöitä, jne. Ja se määrä, QUANTITY, on tärkeää -nytkin huomiseksi joudun kirjoittamaan pienen kirjoitustehtävän, eli vain sellaset väh. viisi sivua tekstiä, noin kaksi prosenttia arvosanasta. Ei tässä lepäilemään ehdi!
Toisaalta, vähemmän kannustetaan laajempaan ymmärtämiseen tai tiedon soveltamiseen, ja yleisesti kurssien taso on Skotlantia "helpompia". Siis enemmän tekemistä ja pänttäämistä mutta vähemmän ymmärtämistä. Näin näppituntumalta sanoisin. Niin, itse olen toista vuotta opiskelemassa mutta suoritan täällä pääaineessani lähinnä neljännen vuoden kursseja (joissa taso ei enää kyllä ole ymmärtämisenkään kohdalla helppo..). 

That's all folks. Onhan täällä paljon paljon paljon ihanaakin, ehkä ensi kerralla menen niihin hyviin puoliin sitten!